De Themalessen van 't Schrijf Kaffee zijn ideaal voor wie fictie wil schrijven, of wie technieken zoekt voor autobiografisch schrijven. Maar ook wie blogt of non-fictie schrijft kan inspiratie en tips opdoen! En... je hoeft geen ervaring te hebben om mee te doen :)
Je kan steeds aansluiten bij losse Themalessen van 't Schrijf Kaffee (zie onder voor uitleg per thema)!
Het volgende Schrijf Kaffee vindt plaats zaterdag 30/7/2022 van 14-16U te Sint-Joris-Winge. Thema: Spelen!
Wil je graag meedoen, maar komen de data niet uit? Stuur me een mailtje, dan kijken we samen wat mogelijk is: tschrijfkaffee@yahoo.com
Een Workshop of Lessenreeks Creatief Schrijven op Aanvraag:
Wil je samen met jouw vrienden, vriendinnen, of collega's een themales volgen, of een volledige lessenreeks? Dat kan! Een themales (twee uur schrijfplezier) gaat al door vanaf drie personen. Contacteer me dus gerust om een datum op maat af te spreken! De Thema's van 't Schrijf Kaffee kan je hieronder zien.
Wil je mee op mini avontuur, schrijven en wandelen doorheen Leuven en omstreken? Kijk bij Schrijf Wandelingen!
De Themalessen rond Fictie Schrijven van 't Schrijf Kaffee:
Elk van deze themalessen kan je naar believen boeken, voor de mogelijkheden, mail: tschrijfkaffee@yahoo.com
1.Hoe begin je met schrijven?
Tips en trucjes om eindelijk tijd te maken voor je schrijfsels. Hulp bij het opstellen van een schrijfplan, creatieve oefeningen voor als je nog geen schrijfplan hebt, oefeningen allerhande om te bepalen waarover jij wil schrijven.
2.Inspiratie Vinden!
Waarom lezen en schrijven we? Waar moet literatuur over gaan? Hoe kan je inspiratie vinden? Tips, trucs, en natuurlijk oefeningen!
3.Perspectief: Wie vertelt?
Over de invloed van vertelspectief op je verhaal. Welke soorten vertellers zijn er, en hoe kies je het meest passende vertelstandpunt voor jouw tekst? Ook over speciale gevallen: onbetrouwbare vertellers... Oefeningen en een voorbeeldtekst.
4.Personages Uitdiepen.
Hoe schep je zowel het innerlijk als het uiterlijk van een personage? Over namen, tonen in plaats van benoemen (show don't tell), en over de lezer emotioneel betrokken doen raken. Met oefeningen en voorbeelden.
5.De Zes Basis Emoties...
Weinig theorie, veel oefeningen! We verkennen de soorten emoties en we schrijven ons los...
6.Dialogen!
Door dialogen komen je personages tot leven en geef je vaart aan je verhaal. We bespreken het Samenwerkingsprincipe en oefenen op het typeren van personages aan de hand van hun stem.
7.Tijd...
Op welk moment in de tijd laat je je verhaal starten? Over spelen met de chronologische volgorde, welke vertelstructuren er bestaan, flashbacks en flashforwards, en over technieken om te versnellen en te vertragen. Veel oefeningen en een korte bespreking van een literair fragment.
8.Spanning opbouwen...
Spanning is van belang in elk verhaal, zelfs als je geen misdaadthriller wil schrijven! We bespreken o.a. cliffhangers, tijdsdruk en manipulatie van kennis. Uiteraard maken we deze keer extra spannende oefeningen!
9.Stijl: Deel I.
Stijl: jouw persoonlijke stem als schrijver. Welk effect wil je teweegbrengen bij de lezer? Welke stijlfiguren en stijltechnieken bestaan er, en hoe pas je ze toe? Over clichés en symbolen, metaforen en vergelijkingen. Met voorbeelden en oefeningen.
10.Stijl: Deel II
Hoe kan je 'mooi' schrijven? Welke andere stijltechnieken bestaan er buiten beeldspraak? Leuke oefeningen om stijlfiguren als Eufemisme en Hyperbool in de praktijk te brengen.
11.De Vijf Zintuigen!
Vaak focussen we voornamelijk op ons zintuig 'zien'. Hoe kunnen we ook de andere zintuigen integreren in onze verhalende teksten? Een Schrijf Kaffee met weinig theorie en veel oefeningen!
12.Genres Deel I
In dit eerste deel bespreken we romantische en spannende genres zoals de Schelmenroman en Scifi. Wat maakt het genre anders? Leuke oefeningen per genre, en besprekingen van literaire fragmentjes.
13.Genres Deel II
We gaan verder met spannende genres zoals het Spookverhaal, maar we bespreken evengoed psychologischere genres zoals Magisch Realisme, de Briefroman, Dagboeken, en Southern Gothic. We staan stil bij sprookjes, mythes en sagen. En uiteraard maken we fantasievolle oefeningen!
14.Redigeren en Schrappen
Heel wat schrijvers vinden het herschrijven van hun tekst moeilijk en vervelend. Maar redigeren en schrappen is heel belangrijk: het brengt de essentie van je verhaal naar buiten! Allerhande tips, technieken, en oefeningen om het mooiste uit jouw teksten te halen.
15.Ruimte
De setting, de plaats waar je de handelingen binnen je verhaal laat plaatsvinden, kan verschillende rollen vervullen in een tekst. Theorie over de ruimte als een manier om je personages te typeren, en oefeningen op het zo geloofwaardig mogelijk overbrengen van je verhaalsetting. Van de inrichting van een kamer tot compleet andere universums: in fictie kan je helemaal 'loos' gaan!
16.Tegenstellingen en Contrasten
In Fictie is het fijn werken met tegenstellingen en contrasten. We maken inspirerende oefeningen rond spiegelingen: man-vrouw, rijk-arm, held-antiheld, maar we hebben het ook, o.a., over contrasten oproepen door het verstrijken van de tijd. Laat je verbeelding maar vrij!
17.Hoe ga je om met Writer's Block?
Schrijfkramp: elke auteur krijgt er wel eens mee te maken. Gelukkig zijn er een he-le-boel (leuke) tips en technieken om de blokkage mee op te heffen!
18.Reisverhalen Schrijven
We leren over de geschiedenis van reisverhalen, over reizen vroeger en nu, en over welke tips en technieken je kan toepassen bij het neerpennen van jouw reiservaring.
Tijdens deze reeks leer je de mooiste reisliteratuur kennen en ga je naar huis met originele inspirerende schrijftips. Tijdens de lessen maken we samen schrijf oefeningen rond het thema reizen.
19.Universele Verhaalstructuur: De Reis van de Held deel I: stap 1-5
Joseph Campbell onderzocht mythes en sprookjes van over de hele wereld en ontdekte een onderliggende, universele verhaalstructuur: de Reis van de Held, ook gekend als de Monomythe.
Deze twaalf stappen tellende structuur kan jou helpen bij het schrijven van je eigen verhaal, roman, of levensverhaal. We bespreken samen uitgebreid elke stap en maken passende schrijf oefeningen. In deze les bespreken we onder andere het belang van een proloog, beginnen met een actiescene: de oproep, mentoren die je held helpen en de symbolische selectiedrempel die je held op weg naar zijn avonturr overschrijdt.
20.Universele Verhaalstructuur: De Reis van de Held deel II: stap 6-12
In dit tweede deel van de workshop rond de Reis van de Held beginnen we met Stap 6: de Nieuwe Wereld. Welke setting kan je gebruiken? Welke talenten typeren jouw held/in? Over het leven en de dood en hoe je die symbolisch in een verhaal kan verweven, over fysieke en metaforische goudschatten.
21.Zelf Inkt Maken!
Zelf inkt maken, dat heeft iets magisch! Een workshop voor alle schrijfverslaafden, kalligrafen, kunstenaars en tekenaars out there die in hun leven al veel pennen leeg geschreven hebben… Wat is inkt en hoe maakte men het vroeger? Van welke ingrediënten kan je zelf inkt maken? Samen brouwen we onze eigen inkt en labelen we ons etiket. Je krijgt een potje zelfgemaakte inkt mee naar huis!
22.Spookverhalen Schrijven!
Welke ingrediënten en technieken heb je nodig om een ouderwets griezelig spookverhaal te schrijven? We bespreken de conventies, de geschiedenis en de psychologie van het genre. Tussendoor maken we samen super enge creatieve schrijf oefeningen! Je gaat naar huis met een tas vol tips, creepy inspiratie voor kortverhalen en een macabere leeslijst. Durf jij deze workshop aan?
Heb je zelf een schitterend idee voor een Themales? Contacteer me gerust: tschrijfkaffee@yahoo.com